Lichaamstaal verschaft je legio informatie over de gedachtes van ander mensen, als je weet waar je op moet letten. En wie wil er nu niet tot een bepaalde hoogte kunnen gedachten lezen? đ
Je pikt meer non verbale signalen op dan je door hebt en onbewust houd je met veel rekening. Zo wijzen studies uit dat we ons vooral laten leiden door non verbale communicatie en dat we ons minder laten leiden door het gesproken woord. In de fase van eerste indruk bepaalt slechts 7% de verbale communicatie. Of we iemand vertrouwen, of we iemand aardig vinden, of we met iemand in contact willen komen en of we met iemand zaken willen doen is namelijk veelal gebaseerd op non-verbale communicatie, namelijk 55%.
Het overige zit hem met name in stemgebruik en intonatie. Een interessant gegeven dus. Als je weet hoe je non verbale communicatie en dan met name lichaamstaal moet interpreteren en kunt inzetten, geeft dat je een voorsprong, bijvoorbeeld bij het sluiten van een overeenkomst of in een onderhandeling, ten opzichte van anderen. Met name in mijn verkooptraining âjezelf presenteren en in de verkooptraining âhet commerciĂ«le gesprekâ sta ik stil bij non-verbale communicatie.
De volgende keer dat je in een klantgesprek zit, of in een vergadering zit, of gewoon een date hebt of met je kinderen aan het spelen bent, kun je letten op het volgende:
1. Gekruiste armen en benen
Gekruiste armen en benen duiden op weerstand ten aanzien van jouw ideeën. Gekruiste armen en benen zijn fysieke barriÚres, die ons zeggen dat de ander niet open staat voor hetgeen jij zegt. Ook al lachen ze en zit je een prettig gesprek dat soepel verloopt, dan nog verraadt hun lichaamstaal hun werkelijke gedachte. Onderzoekers hebben 2.000 onderhandelingen op video vastgelegd voor het schrijven van een boek over lichaamstaal en in hun onderzoek kwam naar voren dat geen enkele onderhandeling tot een goed einde kwam als de gesprekspartner met armen en benen over elkaar zat tijdens de onderhandeling. De gesprekspartners stonden mentaal niet open voor de ideeën van de onderhandelaar. De gekruiste houding gebeurde onbewust en werd niet met opzet gedaan, daarom is dit signaal zo veelbetekenend.
2. Bij een echte glimlach rimpelen en twinkelen je ogen
Als het op lachen aankomt, kan een mond liegen, maar de ogen niet. Een oprechte glimlach bereikt de ogen, zodat er rondom je ogen rimpeltjes, kraaienpootjes ontstaan. Als je echt iets leuk vindt of interessant of je wordt ergens enthousiast van dan twinkelen je ogen. Vaak lachen mensen om hun ware gedachtes en gevoelens te verbergen. Dus de volgende keer als je wilt weten of iemand oprecht glimlacht, kijk naar de ogen en let op de rimpeltjes eromheen. Als die en de twinkeling er niet zijn, dan is het volgens onderzoek geen echte glimlach.
3. Lichaamstaal overnemen is iets goeds
Heb je weleens opgemerkt in een gesprek dat als jij van houding veranderde even daarna je gesprekspartner dat ook deed. Dus als jij van een actieve naar een rustige houding gaat of andersom en je gesprekspartner volgde je daarin? Dat is een positief teken. Als we op ons gemak zijn nemen we namelijk onbewust dezelfde houding van elkaar aan. Het is een teken dat er een band is en dat de ander open staat voor je boodschap. Dit signaal kun je gebruiken als je in een onderhandeling zit en je wilt een deal sluiten.
4. Houding vertelt een verhaal.
Je kent het vast wel: je bent in een ruimte en er komt Ă©Ă©n iemand binnen en gelijk heb je door dat dit de beslissingsbevoegde is. Dit gaat compleet over lichaamstaal. Denk hierbij aan recht oplopen, aan aandacht gevend gedrag (oogcontact), vaak ook gepaard met flink wat uitstraling en zelfvertrouwen. En een zeer open houding. Onderzoek wijst uit dat houding belangrijk is. Hoe meer ruimte jij inneemt, des te sterker kom je over. Schouders naar achteren is een krachtige houding. Je hersenen stellen kracht gelijk aan de ruimte die iemand inneemt. Dus door recht op te lopen, neem je meer ruimte in en je hersenen zien dat als iets krachtigs. Klein en gebukt lopen straalt minder kracht uit. Het behouden van een goede houding dwingt onbewust respect af.
5. Ogen die liegen
De meeste mensen hoorden van hun ouders vroeger: âKijk me in mijn ogen aan als je met me praatâ. Onze ouders waren in de veronderstelling dat het moeilijker was om te liegen als je ze recht in hun ogen moest aankijken. Tot op zekere hoogte hadden ze hier gelijk in. Maar die stelregel is zo bekend dat de meeste mensen die âliegenâ je net extra krachtig in je ogen aankijken om maar aan te tonen dat ze niet liegen. Het probleem is alleen dat de meeste dit overcompenseren en dusdanig lang oogcontact houden dat het ongemakkelijk wordt. Gemiddeld hebben we in een normaal gesprek zeven tot tien seconden oogcontact. Vaak hebben we langer oogcontact als we luisteren en iets minder oogcontact als we zelf spreken. Onthoud: als je met iemand spreekt en deze persoon maakt zo lang oogcontact dat je er ongemakkelijk van wordt, en zeker als die andere persoon stil zit en bijna niet knippert, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze persoon niet helemaal eerlijk is over iets.
6. Opgetrokken wenkbrauwen
Opgetrokken wenkbrauwen wijzen op ongemak. Er zijn drie hoofd situaties die je wenkbrauwen doen laten optrekken: een verrassing, zorgen of angst. Probeer maar in een natuurlijk, normaal, relaxed gesprek met een vriend je wenkbrauwen op te trekken. Dat is nog niet zo gemakkelijk toch?
Dus als je in een gesprek zit en iemand trekt zijn wenkbrauwen op en de aanleiding is niet: iets verrassends, een zorg of een angst, dan is mijn tip om eens door te vragen waarom iemand dat doet en wat de daadwerkelijke reden of weerstand is.
7. Overdreven knikkende signalen
Dit ontstaat vaak uit angst van mensen dat ze goedkeuring nodig hebben. Als jij met iemand in gesprek zit en iemand knikt overdreven, wil dit zeggen dat iemand bang is voor wat jij over die persoon denkt, dat je aan de kwaliteiten van die ander wellicht twijfelt. Iemand zoekt bevestiging.
8. Gebalde kaak
Erg open deuren, maar: een gebalde kaak, een stijve nek of gefronste wenkbrauwen zijn tekenen van stress. Wat de ander ook zegt, het wijst op stress en op een niet comfortabele situatie waar iemand zich in bevindt. Wellicht is er een onderwerp besproken dat angsten oproept bij iemand. Of wellicht is je gesprekspartner met zijn gedachten helemaal anders en die gedachten roepen âstressâ bij hem op. De kunst is om na te gaan of er een âdisâmatch zit tussen het geen de ander laat zien aan uitdrukkingen en wat hij daadwerkelijk zegt op dat moment.
Samengevat
Veel van deze punten ken je al, maar het is goed om ze af en toe nog eens te lezen om het te kunnen toepassen en om het te kunnen herkennen bij een ander in een gesprek. Wees bewust hoe jij overkomt op anderen en laat daadwerkelijk non-verbaal zien wat je echt voelt en wilt. Ook al kun je iemands gedachten niet lezen, je kunt wel veel aflezen van iemands non verbale communicatie en dat is zeker waar als woorden en lichaamstaal niet matchen.
Los van deze korte 8 punten een mooie video over de lichaamstaal en non verbale communicatie van Obama.