In deze tijd van het jaar ga je met vakantie, naar het strand, las je een pauze in, ga je heerlijk met je vrienden BBQ’en. En dat heb je ook verdiend. Dit is de tijd dat je tot rust komt. Het doet me denken aan een quote van Michael Douglas in Wallstreet II, waarin Gordon Gekko zegt: “Money never sleeps”.
Gordon Gekko is een fictief karakter, maar jij niet, jij leeft in de echte wereld. Dus het zou zonde zijn wanneer jouw geld wel in slaap valt. Hoe je dat voorkomt en van geld naar vermogen gaat, lees je hier.
1. Geen aandacht besteden
Mensen houden zich meestal alleen met hun financiën bezig als er zich problemen voordoen. Als je naar financiële vrijheid streeft zul je regelmatig tijd moeten investeren om je financiën door te nemen. Alles waar je aandacht voor hebt, groeit. 1x per maand zit ik met mijn vrouw samen en neem met haar alle financiën door, zodat iedereen binnen ons huishouden weet waar we staan, hoe het gaat en dat we dezelfde mindset hebben. Om vermogen voor je te laten werken in je familie, moet je dezelfde mindset hebben en je financiële huishouden aandacht geven.
2. Eerst alle andere betalen en dan pas jezelf
Betaal niet eerst alle anderen en dan pas jezelf. Je bent opgevoed om niet egoïstisch te zijn, maar als het om je eigen financiën gaat, mag je je best egoïstischer opstellen. Na je salaris of inkomsten betaal je eerst jezelf en dán pas alle anderen, zoals rekeningen en uitgaven. Dit klinkt onmogelijk, maar het werkt haast magisch als je er mee begint. Je werkt immers hard voor je geld, dus betaal eerst jezelf, dan pas anderen. Ik leerde deze wijsheid tijdens mijn studie. Van al mijn salarissen, inkomsten en verdiensten boek ik eerst een bepaald percentage op mijn spaarrekening, wat over is daar betaal ik mijn lifestyle van. Hierdoor snij je in onnodige uitgaven en bouw je makkelijk vermogen op voor het geen je écht wilt.
3. Geen spaarrekeningen
Veel mensen hebben geen spaarrekening en sparen of beleggen niet. Toch vinden ze het gek wanneer ze geen investeringen kunnen doen of een eigen bedrijf kunnen oprichten. Oplossing: open minimaal 2 spaarrekeningen, één spaarrekening noem je “calamiteiten”. Hier spaar je maandelijks een bedrag voor als er zaken in en rondom je huis kapot gaan en de andere spaarrekening noem je “vrome wensen”. Hier spaar je maandelijks op voor je toekomstige investeringen.
Ik was 21 toen ik hiermee begon. Ik had een spaarrekening “Eigen bedrijf”, maar nog geen eigen bedrijf. Ik had een spaarrekening “Pensioen”, hoewel dat voor een student nog ver weg is. Daarnaast ging ik beleggen voor algemene zaken. Toen de tijd aangebroken was voor mijn eigen bedrijf, had ik kapitaal om te beginnen. Van mijn beleggingen kan ik dagelijks leuke dingen doen en voor mijn pensioen ben ik nog altijd het investeren.
4. Geen calamiteiten potje
Ik heb diverse bancaire opleidingen gevolgd om uiteindelijk preferred banker bij een bank te worden. Ook tijdens mijn werk kreeg ik regelmatig financiële studies en examens voor mijn kiezen. Maar de grootste financiële les heb ik van mijn vader en moeder geleerd, namelijk: zorg ervoor dat je altijd een potje hebt voor calamiteiten. Dit bedrag reserveer je voor alle onverwachte, noodzakelijke kosten. Denk daarbij aan: een nieuwe wasmachine of auto, een grote reparatie aan je huis, ontslag of een gewenst sabattical wilt nemen of parttime moet of wilt gaan werken.
Mijn advies is, zorg dat je voor 12 maanden aan inkomen op deze rekening hebt staan en kom er nooit aan. Alleen in geval van calamiteiten. Zo kun je altijd een jaar voorruit zonder je lifestyle aan te hoeven passen in geval van (financiële) nood. Je kunt dit potje ook kleiner maken en zorgen voor een buffer van minimaal 3 maanden. Zelf ben ik daar minder een voorstander van, maar zorg ervoor dat je dat in elk geval achter de hand hebt.
5. Schulden
Schulden betaal je direct af. Simpel! Als je leningen hebt voor consumptieve doeleinden geef je meer uit dan je je kunt veroorloven. Er zijn mensen die rood staan voor enkele duizenden euro’s, maar niet hun vermogen op hun spaarrekening daarvoor aanwenden. Weet dat je op die manier altijd duurder uit bent. Los daarom je schulden direct af. Natuurlijk zijn niet alle schulden slecht (zoals leningen voor je eigen bedrijf of studie), maar als je iets niet nodig hebt of er uiteindelijk niet meer mee verdient, doe het dan niet.
6. Slechte Budgettering
Mensen besteden veel tijd aan het budgetteren, plannen en herindelen van hun geld en uitgaven in plaats dat ze op zoek gaan naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Ik spendeer 90% van mijn tijd in manieren om nieuw inkomen te genereren, hoe ik dat moet investeren en moet laten groeien voor zaken die ik écht wil. Slechts 10% van mijn tijd ben ik bezig hoe ik dat geld kan uitgeven. Een financieel plan kan je helpen je financiële doelen te bereiken.
7. Geven geen prioriteit aan hun uitgaven
Doe geen onnodige uitgaven. Neem van de laatste 2 maanden je uitgaven erbij, schaal ze van 1 tot 5. Waarbij 5 het hoogste is. Met alle uitgaven die geen 3 of hoger zijn moet je direct mee stoppen. Simpel.
8. Onbewuste uitgaven
De meeste mensen hebben geen idee waar hun geld naar toe gaat. Ze kunnen wel klagen over te dure benzine, maar geven wel met gemak 11 euro per maand uit aan diverse extra digitale TV kanalen die ze nooit bekijken. Maak een lijst met al je uitgaven, en doe dit zonder cash. Betaal alles met pin, zodat je op je afschriften kunt zien waar je je geld aan uitgeeft. Ga dan terug naar tip 7 in deze blog.
9. Slechte formules
Meeste mensen baseren hun inkomen op de huidige maandelijkse inkomsten, maar niet op hun toekomstige uitgaven, financiële doelen of investeringen die ze moeten doen.
Stop met het berekenen van je inkomen op basis van je huidige benodigdheden en uitgaven, maar gebruik de magische formule:
Calamiteitenpotje + Vrome Wensen + Huidige inkomen = Je inkomensdoel.
10. Een verkeerde mindset
De meeste mensen denken bij geld alleen aan wat ze niet hebben. Ik heb NIET genoeg geld voor dat huis, om te stoppen met werken, om die auto te kopen, om die wereldreis te maken. Draai het eens om. Wees dankbaar voor het geld dat je wel hebt en wat je wel allemaal ermee kunt doen en hebt gedaan. Welke mogelijkheden en vrijheden het je tot dusverre wel heeft gegeven. En denk in oplossingen om je doelen wel te behalen.
Geld maakt absoluut niet gelukkig, maar studies hebben opgeleverd dat een tekort aan geld hele gezinnen uit elkaar kan trekken en je leven kan beheersen.
Help jezelf, zorg goed voor jezelf zodat jij goed voor anderen kunt zorgen, en hiermee krijg je een gratis 11e tip:
11. Geef aan anderen
Niet iedereen heeft het geluk, de gezondheid of de omstandigheden waar jij in verkeert.
Als je tijd, ruimte en mogelijkheid hebt, geef aan mensen die je hulp nodig hebben.
Ik spendeer ieder jaar een deel van mijn tijd, geld, energie en netwerk aan goede doelen. Kinderen in nood focus ik me op. Zij zijn onze toekomst. Het is niet onze overheid die het moet doen. Denk niet in “zij” die het maar moeten oplossen. Er is geen “zij”, het is “wij”. Wij moeten het doen.