Leiderschap is altijd belangrijk, maar midden in een crisis, zoals deze pandemie, heeft de leider de meest cruciale rol in de organisatie. Als je het goed doet zal je niet alleen de crisissituatie in je bedrijf de baas zijn, maar kan het je ook een voorsprong geven. Pak je het verkeerd aan, dan zal je organisatie en je team het lastig hebben.
In deze tijden van onzekerheid, thuiswerken en gezondheidscrisis: hoe geef je leiding, waar concentreer je je op, hoe spendeer en verdeel je jouw tijd? Dat zijn essentiële beslissingen die je iedere dag moet nemen. Vraagt leidinggeven in crisistijd om een andere aanpak?
Hier vind je een interessant artikel van Harvard Business over leiderschap in vredes en oorlogstijd gepubliceerd in 2011.
In het artikel stond dat:
In vredestijd hebben bedrijven een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de concurrentie in de kernmarkt en marktuitbreiding. In tijden van vrede kunnen de leider en het bedrijf zich richten op marktgroei en het versterken van de sterke punten van het bedrijf. In oorlogstijd weert het bedrijf dreigingen af. Een dergelijke bedreiging kan afkomstig van een breed scala een bronnen, waaronder concurrentie, dramatische economische verandering, marktverandering , supply chain verandering en ziekte.
In vredestijd moeten leiders de bestaande kansen maximaliseren en optimaal benutten.Dat doen ze middels technieken, vaardigheden en strategieën in hun team om creativiteit aan te moedigen en betrokkenheid te genereren bij hun plannen om te groeien en zo hun doelstellingen te behalen. In oorlogstijd daarentegen heeft het bedrijf een kogel in het geweer en moet het ten koste van alles het doel halen. Het voortbestaan van het bedrijf in oorlogstijd hangt af van strikte naleving en afstemming op hun missie.
Lees ook: 3 stappen om te komen tot een goed salesteam
Kun jij zowel in oorlogstijd als in vredestijd een goede leider zijn? Welke vaardigheden moet je ontwikkelen voor elke stijl van leiderschap? Ik geloof dat het antwoord op de eerste vraag ‘ja’ is, en het tweede antwoord vind je in deze blog.
Laten we beginnen met de oorlogstijd. Welke essentiële zaken heeft jouw team van jou nodig?
1. Richting
Jouw personeel moet weten wat ze doen, waarom dat belangrijk is en hoe ze het moeten doen. Ze hebben leiderschap, een strategie en een plan nodig. Jouw medewerkers moeten weten hoe je deze crisis aanpakt. Ze willen weten waarop jij wilt dat ze zich concentreren en wat je van hen nodig hebt.
2. Empathie
Je werknemers moeten begrijpen dat je op de hoogte bent en geeft om wat ze doormaken. En dat lijkt makkelijker dan het is. Maar toon je het genoeg, als leider? De angst die ze voelen, de uitdagingen van thuiswerken, de impact van dit virus op hun persoonlijke leven. Ze hebben wellicht een ontslagen partner, zieke familieleden. Wellicht speelt er een angst dat ze hun baan verliezen en ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dat lees je ook terug in het artikel van Harvard Business Review. Hierin ontdekten ze dat het vermogen van leiders om empathisch te zijn een directe impact had op het vermogen van de organisatie om ‘betere prestaties’ te leveren in moeilijke tijden.
3. Communicatie
Zorg ervoor dat er open communicatielijnen zijn van jou, hun teamgenoten en klanten. Je teamleden moeten op de hoogte blijven van je doelen, wijzigingen en eventuele updates die zelfs op afstand belangrijk zijn. Communicatie moet in beide richtingen zijn. Teamleden willen gehoord worden en vragen beantwoord krijgen.
4. Transparantie
Jij als leider moet open en eerlijk zijn. Jouw werknemers vertrouwen erop dat je alles deelt dat je weet. Geen nieuws is veel erger dan slecht nieuws. Wees bereid om alles te delen, het goede, en dat kan ook gefilterd; het slechte en lelijke nieuws. Door dat in de openbaarheid te brengen bouw je vertrouwen op, een belangrijke kwaliteit op dit moment.
5. Verbinding
Help de mensen die thuis werken zich verbonden te blijven voelen. Isolement, eenzaamheid. En alle nieuws is overweldigend. Dit zijn allemaal enorme uitdagingen op dit moment. Jouw team heeft je nodig om hen verbonden te houden met jouw bedrijf, hen collega’s en de dagelijkse realiteit van je bedrijf.
6. Inzichten in het grote geheel
Al je belangrijkste teamleden moeten weten wat er buiten hun rol en afdeling gebeurt. Ze hebben wellicht zorgen. Wat ervaren andere afdelingen, wat ervaart het bedrijf? Hoe ga je om met uitdagingen van klanten? Blijven we op koers of veranderen we van richting? Deel informatie die hen helpt het grote geheel te zien.
7. Een stap vooruit
Zorg ervoor dat iedereen begrijpt dat je er mee bezig bent, vooruit denken. Het pad bergopwaarts bewandelt. Wat hun rol in dat pad is en welke stappen die ze moeten nemen om jou te helpen daar te komen. Een weg omhoog is om jouw team hoop te geven, hen een manier te bieden om het leven na deze crisis te zien en hen te motiveren door hen een rol te geven in dat proces.
Of je jezelf nu ziet als een leider in oorlogstijd of als leider in vredestijd, ik denk dat we het er allemaal over eens moeten zijn dat leiderschap nu anders is. We begeleiden medewerkers op dit moment meer dan alleen op hun positie of taak binnen jouw bedrijf. Op dit moment leid jij ze door een van de grootste uitdagingen van hun leven. Onderschat dat niet. We vragen mensen om meer te geven, meer te doen.
Zou het niet logisch zijn dat we dat eerst aan ons zelf vragen? Zorg ervoor dat je investeert in je team, voordat je hen vraagt om in jou of jouw bedrijf te investeren.
Zo leid je in een crisis.